当前位置:  首页 - 新闻 - 学术报告 - 正文
【前沿讲坛】香港城市大学徐政涛教授讲座信息
点击数:    更新时间:2018/12/21 08:50:55
报告人:徐政涛 教授  香港城市大学

讲座题目:Sierpinski molecules, carbon schwarzites and porous materials for catalytic and electronic applications

讲座时间:2018年12月21日,上午9:30

讲座地点:西安交通大学曲江校区,西二楼A102

主办单位:前沿科学技术研究院

摘   要:

The porous and crystalline structures of metal-organic frameworks provide a versatile medium in which to study phenomena arising from order and disorder in the solid state. In the first part, we employ a two-step strategy for accessing crystalline porous covalent networks of highly conjugated π-electron systems. For this, we first assembled a crystalline metal-organic framework (MOF) precursor based on Zr(IV) ions and a linear dicarboxyl linker molecule featuring backfolded, highly unsaturated alkyne backbones; massive thermocyclization of the organic linkers was then triggered to install highly conjugated, fused-aromatic bridges throughout the MOF scaffold while preserving the crystalline order, see Figure 1. The resultant polycyclic aromatic network exhibits greatly enhanced stability, electroactivity and charge transport. In the second part, we will describe progresses in accessing porous molecular solids from a novel class of self-similar molecules featuring symmetrically backfolded geometries that sharply contrast the traditional starburst, outgoing shapes of dendrimers. These molecular materials features promising properties of solution processability, water and air stability, and distinct photoelectric activity.

报告人简介:

徐政涛,博士,博士生导师,德国“洪堡学者”,香港城市大学教授;1996年本科毕业于北京大学,1998年获得美国密西根州立大学有机化学硕士学位,2001年获得美国康奈尔大学材料化学博士学位;2001-2003年在IBM研发中心从事博士后研究,2003-2005年于美国乔治华盛顿大学任助理教授,2005年加入香港城市大学,并于2015年获得该校教授职位;2011-2013年入选“洪堡学者”,于德国马普所从事研究工作;2017年1月起任香港城市大学深圳研究院特邀研究员;主持过美国化学会石油研究基金、多项香港政府研究基金,总研究经费超过500万港币。徐政涛教授的研究兴趣主要集中在多孔有机聚合物(POPs)和金属-有机框架(MOFs)的设计合成及其在水处理、重金属离子检测传感、有机小分子催化降解、先进光电等领域,研究成果在J. Am. Chem. Soc.、Adv. Mater.、Angew. Chem. Int. Ed.、Chem. Mater.、J. Mater. Chem. A、Chem. Commun. 等国际著名期刊上发表高水平研究论文70余篇,其中两篇文章分别被化学世界(Chemistry World)和自然化学(Nature Chemistry)作为亮点介绍;总影响因子超过400,获得美国专利2项,在国际重要学术会议上应邀报告50余次。

(此讲座可盖章)

邀请人:郑彦臻 应用化学研究中心

欢迎扫描关注前沿院官方微博、微信,更多了解、更多互动!

上一篇:【前沿讲坛】日本京都大学Nobuhiro Tsuji教授讲座信息
下一篇:【前沿讲坛】Cell出版集团Dr. Vjekoslav Dekaris讲座信息
当前位置:  首页 - 新闻 - 学术报告 - 正文