当前位置:  首页 - 新闻 - 学术报告 - 正文
【前沿讲坛】中国科学院化学研究所宋卫国教授讲座信息
点击数:    更新时间:2020/01/08 11:18:40

讲座题目:Wettability matched interface for high efficiency heterogeneous catalysis

讲座人:宋卫国 教授

中国科学院化学研究所

地点:西二楼 A102,曲江校区

时间:2020年1月10日(星期五),下午4:00

主办单位:前沿科学技术研究院

报告人简介:

宋卫国,现任中国科学院化学研究所研究员,中国科学院大学岗位教授。1992年北京大学化学专业本科毕业;2001年获得南加州大学 (USC)理学博士学位。2005年7月入选中国科学院“百人计划”。2007年获得国家杰出青年科学基金资助。2008年起担任科技部纳米重大研究计划项目首席科学家。2019年入选国家百千万工程。Environmental Scienc: Nano 副主编。近年研究方向主要是功能纳米材料与多孔材料的合成表征及其应用,研究纳米结构材料的可控构筑以得到具有理想形貌和丰富表界面官能团的材料,用于催化和吸附等方面的应用。

讲座摘要:

Many heterogeneous catalytic reactions suffer from low reaction rate and harsh reaction conditions. Though low catalytic activity of the reaction cites is one major cause or these problem, other factors need to be addressed as well. We are focused on the wettability of reactants on the surface of the catalysts. Slow adsorption and migration of the reaction species result in low rate of major steps during a catalytic reaction. By designing catalysts with matched wettability, we offer a new approach to enhance the adsorption and migration of the reaction species in heterogeneous reactions involving solid/gas, liquid/solid and gas/liquid/solid interfaces. With this approach, we will design and produce wettability matched catalysts as well as new reaction system that are able to carry out important reactions under milder reaction conditions. A few results will be present to show that wettability match will significantly improve catalytic efficiency of several reactions. The outcome of this approach may lead to new chemical technology that is based on wettability matched catalysts.

邀请人:郑彦臻

(此讲座可盖章)

欢迎扫描关注前沿院官方微博、微信,更多了解、更多互动!

F1AF1029E